2.2.2016

Arvio: Joy (2015)


David O. Russell näyttää löytäneen luottonäyttelijänsä, sillä Jennifer Lawrence, Bradley Cooper ja Robert De Niro nähdään jo kolmatta kertaa putkeen ohjaajan elokuvassa. Hieno homma, mutta elokuvien taso vain tuntuu jatkuvasti laskevan.

Mark Wahlbergin ja Christian Balen tähdittämää mainiota Taistelijaa (The Fighter, 2010) seurannut Unelmien pelikirja (Silver Linings Playbook, 2012) oli vielä erinomainen romanttinen komedia, kun taas American Hustle (2013) jäi hieman sekavaksi ja heikonlaisesti rytmitetyksi huijaritarinaksi. Samoja ongelmia nähdään myös tällä kertaa.

Russellin uusin elokuva Joy kertoo tositapahtumien inspiroiman tarinan yksinhuoltajaäidistä, joka nousee ryysyistä rikkauksiin ihmemopin keksittyään. Juonen rytmitys ei oikein toimi, sillä vaikka Lawrencen esittämän Joyn tarinaa seuraa oikein mielellään noin puolet ajasta, on toinen puolikas tylsä.

Tarina omistetaan heti alkuteksteissä "kaikille vahvoille naisille", mikä on kaiken sukupuoli- ja palkkatasa-arvokeskustelun myötä aiheena erittäin hieno ja tärkeä. Mutta kun puhutaan uuden mopin keksimisestä, ei tarina itsessään oikein jaksa sytyttää. Edellä mainitulla rytmitykselläkin on tosin tässä oma merkityksensä, sillä saahan hyviä elokuvia aikaan heikommistakin aiheista.

Ongelma on myös se, että en oikein osaa nähdä 23-vuotiasta Lawrencea esittämässä nelikymppistä itsehuoltajaäitiä. Vaikka periaatteessa kyseessä on pikkuseikka ja Lawrencekin hoitaa hommansa niin hyvin kuin vain taitaa, huijaus ei vain tällä kertaa mene täydestä ja pilaa mielestäni hieman leffan uskottavuutta.

Käsitykseni mukaan Russell kuvaa ohjatessaan paljon ja kokeilee samalla uusia juttuja. Jos tämä mielikuva pitää paikkansa, se tuntuisi näkyvän elokuvassa sekavuutena ja epätasaisuutena. Mieleen tulee ainakin pari koomisen eksentristä sivuhahmoa, jotka tuntuivat olevan irrallaan kokonaisuudesta.

David O. Russell onkin varsin epätasainen ohjaaja, joka on päätähtineen saanut viime vuosina yllättävänkin suurta huomiota. Jotta tätä voisi pitää mitenkään oikeutettuna, seuraava elokuvansa saisi kyllä olla rutkasti tätä parempi.

Arvio: ★★½

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti