2.2.2016

Arvio: Steve Jobs (2015)


Tässä on elokuva, joka ei ajatuksena kiehtonut aluksi pätkän vertaa. En kuulu Apple-uskovaisiin ja vaikka Steve Jobs mielenkiintoisen oloinen persoona olikin, tästä tulisi jo toinen Jobs-henkilökuva muutaman vuoden sisään. Kuka tätä enää kaipaa, ajattelin.

Mieleni alkoi kuitenkin muuttua, kun näin minkälainen jengi leffaa lähti toteuttamaan. Ohjaajaksi löytyi Danny Boyle, käsikirjoituksen laatijaksi Aaron Sorkin ja pääosiin kovia nimiä Michael Fassbenderistä ja Kate Winsletistä lähtien. Lippuluukuilla elokuva floppasi pahasti, mutta toisaalla kriitikot ylistivät. Aloin odotella leffaa erittäin suurella mielenkiinnolla.

Ja kyllähän Steve Jobs todella onnistunut tekele on. Elokuva käy Jobsin uran ja yksityiselämän vaiheita läpi 80-luvulta 90-luvun lopulle ikään kuin kolmessa pitkässä näytöksessä, joista jokainen sijoittuu jonkin Jobsin uralle keskeisen tuotteen lanseeraustilaisuuteen. Yllätyin suuresti tästä ratkaisusta, mutta se tekee leffasta kertaheitolla mielenkiintoisemman kuin jostakin tavanomaisesta elämäkertahutusta.

Sorkinin käsikirjoitus on jälleen melkoista dialogitykitystä, mutta aina vain mies onnistuu tekemään siitä hahmojen suuhun sopivan kuuloista. Osaavat näyttelijät hoitavat lopun, ja vaikka kyseessä on draamaelokuva, ovat monet kohtaukset varsin hektistä seurattavaa. Fassbender ja Winslet ovat ilmiömäisen hyviä, mutta sivurooleissa esimerkiksi Jeff Daniels, Seth Rogen ja Michael Stuhlbarg vakuuttavat myös.

Dialogipainotteisenakin leffa kulkee jouhevasti eteenpäin eikä tylsistymään ehdi missään vaiheessa. Monelle katsojalle dialogin määrä tosin saattaa aiheuttaa lähinnä närästystä, mikä on epäilemättä yksi syy leffan kaupalliselle floppaamiselle. Itselleni dialogivetoisuus sopii, varsinkin kun kässäri on näinkin erinomainen ja näyttelijät osaavia.

Vaikka elokuvan rakenne on mitä on, Jobsin uran keskeiset vaiheet onnistutaan tuomaan esille mallikkaasti. Apuna hyödynnetään maltillisesti myös takaumia. Samalla mulkun oloisesta bisnesnerosta luodaan sangen mielenkiintoinen henkilökuva yksityiselämän vaikeuksineen. En tiedä, kuinka tarkkaan kuvaukseen tässä on pyritty, mutta vaikuttaisi ainakin siltä, että vapauksia on otettu reilusti. Totuudenhan on turha antaa pilata hyvää juttua, sanotaan.

Monella tavalla Steve Jobs tuokin mieleen David Fincherin ohjaaman The Social Networkin (2010). Eikä ihme, sillä Sorkin laati myös siihen käsikirjoituksen. Teoksen ystävät voisivat hyvin todennäköisesti pitää tästäkin.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti