10.7.2016

Arvio: The Big Short (2015)


Adam McKay tuli ainakin minulle tutuksi Will Ferrellin kanssa tehdyistä Anchorman- ja Step Brothers -leffoista. Kummastakaan en erityisemmin piitannut, joten The Big Short tuntuikin tähtikaarteineen ja finanssimaailmaan sijoittuvine juonineen hieman yllättävältä suunnalta ohjaajalle.

Leffa tuntuu eräänlaiselta yhdistelmältä Margin Call- ja The Wolf of Wall Street -elokuvista, tai ne kävivät ainakin katsoessa mielessä. Kyseessä on draamakomedia, joka hienoisista yhtymäkohdistaan edellä mainittuihin elokuviin huolimatta seisoo mukavasti omilla jaloillaan.

Vuoden 2008 pörssikriisiin johtaneita tapahtumia käydään läpi muutaman keskushenkilön näkökulmasta. Hahmoista mielenkiintoisin on Christian Balen tulkitsema omalaatuinen salkunhoitaja, joka ennustaa asuntokuplan puhkeamisen ennen ketään muuta.

Hemmo tajusi, että pankit olivat paketoineet kuralainoja yhteen ja myyneet niitä ihmisille seurauksia tajuamatta tai niistä välittämättä. Mädällä pohjalla oleva korttitalo tulisi kaatumaan ennemmin tai myöhemmin, ja mm. Ryan Goslingin ja Steve Carellin tulkitsemat opportunistiset finanssityypit haluavat tarjolla olevasta potista osansa. Pankkien kaatuessa hemmot käärivät miljoonia.

Komedia uppoaa omaan makuuni reilusti paremmin kuin McKayn aiempien elokuvien hömppä. The Big Short pilkkaa pankkimaailman koukeroita ja siellä toimivien ihmisten häikäilemättömyyttä säälittä, mikä sai ainakin minussa aikaan sellaista epäuskoista naurua.

Asuntomarkkinoiden toimintaa selitetään sen verran rautalangasta vääntäen, että allekirjoittaneen kaltainen hitaampikin yksilö tajuaa jotakin. Naurun ohella leffalla on siis myös pieni sivistävä vaikutus. Hyvä!

Koko kuvio on kaiken kaikkiaan äärimmäisen mielenkiintoinen, mutta liian monimutkainen yhdessä kahden tunnin leffassa käsiteltäväksi. Seurattavia hahmojakin on sen verran paljon, että juoni ei meinaa täysin pysyä kasassa. The Big Shortia siis vaivaa pieni sekavuus, mutta kokonaisuus kääntyy selkeästi erinomaisen puolelle.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti