10.7.2016

Arvio: Spotlight (2015)


Tutkivaan journalismiin liittyvä elokuva ei varmaankaan olisi ensimmäisenä listalla, kun miettii mitä haluaisin katsoa nimenomaan leffateatterissa. Siksipä olikin hyvä, että Spotlightin Oscar-hype sai minut marssimaan teatteriin.

Tom McCarthyn elokuva on hienosti otteessaan pitävä jännitysdraama. Elokuva ei loista teknisellä toteutuksellaan vaan enemmänkin laadukkaalla käsikirjoituksellaan ja ammattitaitoisella ohjauksellaan. Näyttelijät Mark Ruffalon, Rachel McAdamsin ja Michael Keatonin johdolla tekevät toki myös loistotyötä.

Tositapahtumiin pohjaava Spotlight kertoo Boston Globe -sanomalehden toimittajista, jotka saavat vihiä lukuisten katolisen kirkon pappien harjoittamasta lasten hyväksikäytöstä ja vihjettä seuraavasta tutkinnasta. Kyseessä oli valtava skandaali, jonka jälkipyykistä kirkko ei varmasti ole toipunut vieläkään. Tuskin hetkeen toipuukaan, sillä mielikuvat pedofiilipapeista tuntuvat elävän vahvasti ihmisten mielissä.

McCarthy ei kuitenkaan repostele skandaalilla liikaa, mikä tuntuu järkevältä valinnalta. Välittömästi elokuvan päättymisen jälkeen toki ajattelin, että aiheen käsittely olisi ehkä kaivannut vähän lisää potkua, mutta ehkä se olisi vienyt teosta sivuraiteille. Ohjaaja haluaa keskittyä kuvaamaan toimittajan työtä mahdollisimman realistisesti, eikä lähde ylidramatisoimaan vakavaa aihetta. Elokuvan lopputekstit kyllä tarjoavat tarpeeksi potkua nivusiin, kun tarkemmin miettii. Katso, niin ymmärrät miksi.

Tuntuu, että tästä elokuvasta olisi ollut ilmestyessään enemmänkin sanottavaa, mutta koska katsomisesta on ehtinyt vierähtää tovi jos toinenkin, en lähde siihen tämän tarkemmin syventymään. Leffa kuitenkin onnistuu mainiosti siinä missä haluaakin onnistua, eikä siihen ole tungettu mitään ylimääräistä. Vaikka alkuun leffa jättikin hieman kuivakan jälkimaun, voisin sen helposti katsoa uudestaan. Kokonaisuutena ilmestymisvuotensa parhaimmistoa.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti