10.7.2016

Arvio: The Revenant (2015)


Alejandro González Iñárritun eeppinen selviytymistarina oli projektina jäätävän kunnianhimoinen. Onkin hatunnoston arvoinen saavutus, että lopputulos on näinkin hieno. Pelkän luonnonvalon avulla ja pääosin oikeissa lokaatioissa kuvattu The Revenant on toki tekninen taidonnäyte, mutta se toimii erinomaisesti myös ihmisluonnon sekä ihmisen ja luonnon välisen suhteen kuvauksena.

Elokuvan revenant, eli suomeksi käännettynä rauhaton sielu tai kostaja, on Leonardo DiCaprion esittämä Hugh Glass, joka on turkiskauppiaiden siirtokunnan kanssa etenemässä Amerikan takamailla 1800-luvun alkupuolella. Glass joutuu harmaakarhun hyökkäyksen kohteeksi, jonka seurauksena hänet jätetään kuolemaan keskelle ei mitään. Glass kuitenkin selviää ja hänen ainoaksi tehtäväkseen jää enää kostaa John Fitzgeraldille (Tom Hardy), joka on myös vastuussa Glassin pojan kuolemasta.

Iñárritun luottokuvaaja Emmanuel Lubezki näyttää jälleen parasta osaamistaan, sillä kostomatka on täynnä upeasti taltioituja jylhiä maisemia. Luonnonvaloa on myös hyödynnetty erinomaisesti, mikä on seurausta pitkistä ja epäilemättä uuvuttavista kuvauksista. Kaiken silmäkarkin vastapainona on runsaasti luonnon - ja etenkin ihmisluonnon - raakuutta.

Täydellinen mestariteos The Revenant ei kuitenkaan ole, sillä se alkaa olla kahden ja puolen tunnin kestossaan melko uuvuttavaa tavaraa. Tarinan, ja oikeastaan koko elokuvan pointin sellaisena kuin sen ymmärsin, olisi mielestäni voinut kertoa paljon tiiviimminkin.

Kuten kaikki tietävät, DiCaprio sai viimein roolista odotetun Oscarinsa. Ansaitusti. Suurimman osan ajasta mies näyttelee kasvoillaan ja ruumiillaan, sillä vuorosanoja ei kovin paljon ole. Erittäin omistautunut suoritus hienolta näyttelijältä. Hardy on myös kerrassaan erinomainen.

The Revenant ei ole ihan niin mahtava mestariteos kuin varovasti toivoin, mutta on se jälleen vahva osoitus ohjaajan ja koko tuotantotiimin taiteellisesta kunnianhimosta. On todella mielenkiintoista nähdä, mikä on Iñárritun seuraava siirto.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti